HTML

Lehet jobb Magyarország?

A szavannák szemetese mindent eltakarít. Legközelebb talán Ön lesz az áldozat...

Friss topikok

Linkblog

Hülyeség határok nélkül

2010.10.15. 13:51 pimpalini

A néphülyítésnek Magyarországon alapból hagyományai voltak és vannak, ám amióta rendszert változtattunk, ragyogó mintákat kaptunk az addig tiltott, "permanens hanyatlással küzdő kapitalista világból" is. A kettő együttese sokszor csempész váratlan derűt a hétköznapi ember életébe, ám legalább olyan gyakran nyitja ki a bicskát a zsebében, s okoz tehetetlen dühöt "már megint hülyének néznek" felkiáltással spékelve.

Tegnap ezen a képzeletbeli pályán - a néphülyítés pályáján - egy igazán dobogóra esélyes "állatorvosi ló" futott. Egy közgazdász - már nem emlékszem honnét szedték össze szegényt, de mindegy is - kijelentette nagy bölcsen, hogy a minap bejelentett nyugdíjpénztári intézkedésekkel "havonta 10000 forintot kivesznek az emberek zsebéből". Döbbenet, áll leesik, majd az ember fia a távirányítót vágja a képernyőhöz, mivel másképp nem tudja - persze így sem - megbüntetni a "szakértőt", az ostoba, manipulatív, demagóg mondatért. Amelyre másnap meglepett emberek fognak úgy reagálni, hogy a kormány eljátssza a fiatalok jövőjét, nyugdíjpénztári és biztosítással foglalkozó értékesítők hada fog pampogni és a kardjába dőlni, hogy lassan már azon sem lehet nyerészkedni, hogy egyik pénztárból visszük a másikba a jónépet némi rábeszélés árán, személyenként 10-14 000 forintért.

De menjünk szépen és lassan (immár lenyugodva) végig eme "bölcs kinyilatkoztatás" velején:

1. A magyánnyugdíjpénztárakba befizetett összeggel nem rendelkezhetem szabadon, csak akkor, ha majd megérem azt a kort, amikorra meggígérték, hogy kifizetik. Vagyis az én zsebemből kivándorolt összeggel így sem és úgy sem rendelkezhetem.

2. Az állami nyugdíjkasszába áttranszportált összegek nem vesznek el, csak ahelyett, hogy valamelyik pénzintézet eljátssza a tőzsdén, most állambácsi fog vele rendelkezni. Tehát megint csak nem buktam havonta 10 000 forintot.

3. Az állam, vagy épp a magánynyugdíjpénztárnak kifizetett járulékokkal én, mint munkavállaló személy szerint nem rendelkezem, csak abban adhatok iránymutatást, hogy a kötelező "adót" hová emeljék le, hol fialtassák. Vagyis megint csak arra a következtetésre kell jutnom, hogy nem emelnek ki semmit sem az én zsebemből ezzel az intézkedéssel, mert ezt már korábban is megtették.

 

Más kérdés természetesen az, hogy ha én akarok, félretehetek magamnak - vállalhatok önkéntes nyugdíjpénztári befizetést is - amivel viszont állambácsi nem tud, de nem is akar sáfárkodni.

Ez az egész arról szól, hogy ha már fizetni kell/érdemes, ne valamilyen igérgető, "játékos" külföldi tulajdonban lévő, a hasznot az országból kilapátoló magáncég szórakozzon a pénzemmel (biztosan mindenki emlékszik a válság idejéből származó mondatra, mely szerint egy év befizetései tűntek al a piacon), hanem inkább az állam, amely ebből talán tudja finanszírozni azt az összeget, amelybe a szüleim nyugdíja kerül.

2 komment

Címkék: politika magyarország nyugdíj állam pénzügy közgazdászok néphülyítés

A bejegyzés trackback címe:

https://keselyu.blog.hu/api/trackback/id/tr892373882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horizont 2010.10.17. 15:19:31

Akkora, de akkora a média felelőssége. Hogyan tájékoztat? Mennyire mond igazat? Ez az alap mondjuk. Kivel szimpatizál (éppen) mert nem mindegy hogyan tálalja, hogyan színezi ki, vagy fekete -fehérben nyomatja! Mondjuk ez utóbbi lenne a legjobb móka:) Aztán mennyire érthetően adja le, megérti-e a kisember? Az is akinek 2 diplomája van (ugye ez sem biztosíték) de az is akinek a 8 osztály sikerült, de érdeklődő. Apropó érdeklődés. Fel kell kelteni az emberek érdeklődését.
Azokat akik ma itt félretájékoztatnak, rémhírt terjesztenek hazudnak azokat falhoz állítanám.
Nem képletesen.....(bocsánat ezért:D)

Horizont 2010.10.21. 10:15:45

Hová tűntél pimpalini????
süti beállítások módosítása