HTML

Lehet jobb Magyarország?

A szavannák szemetese mindent eltakarít. Legközelebb talán Ön lesz az áldozat...

Friss topikok

Linkblog

Vásároljon akciósan csődközeli államot

2010.05.07. 13:16 pimpalini

Göröghonban baj van. A narancs rohad, a joghurtba belefingott Odüsszeusz, s az Akropolisz is lassan szétesik. Az emberek elkezdhetik újra az alapoktól. Kecskét, birkát kell tartani a hegyekben, halat fogni a tengeren, meg élni abból, amit az anyaföld ad.
 

Mert az köztudott, hogy szolgáltatószektorból nem lehet az emberek 75 %-át eltartani. Illetve lehet, csak épp a jövőd adod el. S amikor a lufi kipukkan, jön a sírás-rívás.
Mert min spórol az ember ha kirúgják az állásából? Hát a szolgáltatásokon: nem megy fodrászhoz, nem megy masszíroztatni, otthon iszik sört és nem a kocsmában, nem megy moziba, lemondja a biztosítását, kikötteti a kábeltévét (s röhög az üzletkötő arcába), nem megy étterembe, nem megy nyaralni, nem wellnessezik hétvégén, s benzinkútra is csak akkor jár, ha külföldön nem tudja elintézni. Persze hazudhatunk magunknak, hogy termelés nélkül is megvagyunk, s a jóságos multik sok embert tartanak el, csak hát azon az áron, hogy az itt szétterített külföldi élelmiszer miatt egy alapvetően mezőgazdasági jellegű, profilú országban "nem éri meg" termelni. Vagy éppen megvesszük Romániából a cementet, miközben jól működő cementiparunkat eladtuk, s ezáltal leszereltettük, s külföldre telepíttettük.
Be kellene végre látni, hogy kétoldalról szopatnak minket (a görögöket, s végsősoron mindenkit kivétel nélkül): egyrészt a reklámokon keresztül fejünkbe ültetik a fogyasztás isteneit, másrészt visszafizethetetlen kölcsönökkel, hitelek ránk erőszakolásával lehetővé teszik a bennünk felébresztett vadállat ösztöneinek kielégítését. Majd kicsit később benyújtják a számlát. De kamatostól. A recept régóta ismert. Így kell gyarmatosítani. Régen sem volt ez másképp. Csak akkor még a négerektől "ittapirosholapirossal" vették vissza a kifizetett éhbért, az indiánokkal meg "tüzesvízre" költették az értékeikért kifizetett néhány garast.
A neoliberális, vadkapitalista globalizáció másképp csinálja. Hiába no, a módszerek megváltoztak, ma már nem kell fegyver, elég a jókor, "jó kondícióval" kihelyezett hitel.

A modern módszer tehát az alábbi:


1. Ideológiai export: mindenhol legyen korrupt demokrácia megvásárolható vezetőkkel.
2. A vámok leépítésével, s különböző nemzetközi szervezetek által diktált "szabályokkal" kinyírják a nemzeti ipart, mely a versenytársak kiiktatásával koncentrációhoz, monopolizálódáshoz vezet.
3. Miután eltűnt a konkurencia, a multik szabadon garázdálkodhatnak minden államban, s különböző fenyegetésekkel, zsarolással kedvezményeket, privilégiumokat sírhatnak ki az államtól, mellyel végső soron extraprofitot realizálhatnak, s az adott állam lakóit még mélyebbre áshatják. Mert:
4. A reklámok hatására (globális agymosás) mindenki fogyasztani akar, s nemcsak a szükségleteit kielégíteni. Sokaknak kell kéthavonta trendi új mobil, sokak lízingelnek csili-vili autót, stb...
A reklám pedig kell, mert a nagyvállalatok által folytatott globális túltermelés csak akkor életképes, ha a hülyeember megeszi a sok szart, amit előállítanak. S itt a lényeg, mert ehhez pénz kell. A fogyasztást viszont finanszírozni kell. Ekkor lép közbe a nemzetközi tőke, amely hiteleket ad az államoknak, fogyasztásra. A politikusok - lásd első pont, négyévente szarrágás, a hosszútávú állami stratégia teljes hiánya -  pedig fel fogják venni a szar hitelt is, mert nyerni akarnak. Nyerni pedig akkor tudnak, ha etetik az embereket, akik - lásd. 2-3-mas pontok - életük értelmét már csak a "dőzsölésben" látják, értékeik, értelmes munkájuk nem lévén. Ez nyilván a multiknak, s a velük összefonódó pénzügyi elitnek (befektetők, részvényesek, bankárok) is jó.
5. Ezek után már csak olyan helyzetet kell kreálni, amikor a világgazdaságban nincs elég pénz, s mindjárt fizetésképtelenné válik néhány állam. Mert hogyan is tudná termelés, értékteremtés nélkül bárki is a durva kamatos-kamatokkal megterhelt adósságokat rendesen visszafizetni? Miközben gyakorlatilag a 70-80 %-os államadósságokkal terhelt költségvetés nem képes semmit sem finanszírozni, s bármihez nyúlna is (infrastruktúra, oktatás,stb), azt csak újabb hitelekből finanszírozhatja?

Így kell teljes államokat felvásárolni. Így kell több évtizedre dolgos rabszolgákat szerezni.

Argentína 90-es évek: 30 mrd dollár.
Mexikó 1994: 50 mrd dollár.
Bolívia: az édesvízkészlet megszerzése.
Görögország 2010: 110 mrd euro.
...
Ki következik?

Hát kedves IMF, nemzetközi tőkeoligarchák! A jó kurva anyátok! Bekaphatjátok! Nem kedvelem a görögöket, s a mediterrán mentalitást, de szurkolok nekik. Éljen Görögország!

21 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://keselyu.blog.hu/api/trackback/id/tr821981625

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pedig Király időben szólt 2010.05.07. 14:43:51

Vége, nincs tovább. A karvalytőke vérszomjas kígyói rávettették magukat a harcos hellén népre. Már nem elég dolgozni a "hélóta geciknek", immár vezekelniük is kell. Vezekelniük azért, amit politikusaik tettek velük

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

skip22 2010.05.07. 13:57:49

Azt hiszem addig jó, míg a pénzhiány miatt aggódik mindenki; ez ugyanis azt jelenti, még nem szembesültünk az igazi problémával : A pénz ugyanis csak bőség jele. Ahol bőség van, ott a javak a szükségest meghaladó mértékben kerülhethetnek előállításra és ahol ez megtörténhet, ott bőséges (értsd: tetszőleges mennyiségű) energia áll rendelkezésre.
Szerintem, amikor rájövünk, hogy naponta milliószor annyi (fosszilis eredetű) energiát használunk, mint amennyit bármiből elő tudunk állíítani és még az isten, de még maguk az ufók se hoznak belőle, hogy kisegítsenek minket, no akkor kezdődik majd az igazi ereszd el a hajam! Ez a "bazi nagy" Görög rumli csak "közönséges kofalárma", semmi egyéb...

pimpalini 2010.05.07. 14:24:32

@skip22:

Amitől félsz, már itt zörög a kertek alatt.
A fosszilis energiahordozók kitermelésénel volumenét nem tudják növelni kb. 2009 óta. Vagyis a kereslet nő, de a kínálat nem tud velel lépést tartani. Vagyis a hitelválság jókor jött, kicsit visszafogta, visszanyeste az energiahordozók árának drasztikus emelkedését. Ettől függetlenül figyelve a tarthatatlan gazdasági növekedésre, s felesleges szemét túltermelésére és fogyasztására épülő jelenlegi világgazdaságot, a katasztrófa ténye nem kérdés, pusztán az ideje.

"Amikor az utolsó bölényt is legyilkoljátok, amikor az utolsó folyót is beszennyezitek, s amikor az utolsó fát kivágjátok, akkor, s csak akkor jöttök rá, hogy pénzt enni nem lehet." (egy indián törzsfőnök)

skip22 2010.05.07. 14:42:23

@pimpalini: A hitelválság szintén egy jel, azelőtt a javak túlárazása, a tözsdék "szárnyalása" volt a "jel"... Jeleket viszonylag könnyü találni, a jelek értelmezésének avatott szakembereit viszont könnyű megvásárolni ; )

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.05.07. 14:44:40

Én sem értek egyet azzal a mentalitással, h "néd mán, ez de egy hülye népség itt a szopóágon"

pimpalini 2010.05.07. 14:52:42

@skip22:

No igen, voltak akik már a 90-es években pénzügyi lufiról és csődöktől hangos pukkanásokról vízionáltak, persze őket vagy lehurrogták, vagy elfelejtették sztárolni, szemben más "szaktekintélyekkel".

skip22 2010.05.07. 15:08:07

@pimpalini: Légy erős, ami most fut már az ötvenes években leírt scenárió volt... sajnos más "tudni" valamit és megint más "dönteni" valamiről. Földünk jelenlegi szétaprózott igazgazási rendszere nem tesz lehetővé intézkedéseket a Földi élet jelenlegi összetételének megőrzése érdekében... Egyszer jön majd egy egészen más "cönózis" egy másik szinten stabilizálódott egyensúllyal, oszt jónapot... A fődolog a jó kedély megőrzése, különösen a nehéz napokban! :)

pimpalini 2010.05.07. 15:14:52

@skip22:

No igen, Rejtő légionáriusai is fütyörészve vonultak a sivatagban...:)

Amúgy erről is írtam már (nem itt), miszerint az erős globalizáció lehet egy új, centrális világirányítási (új világrend) rendszer előfutára is. Csak kérdés, hogy mi a cél? A legkisebb veszteséggel járó túlélés, vagy pedig öncélú, szűk rétegek érdekét tápláló, globális méretekben kártékony változás?
Mert fenntartható fejlődést a jelenlegi, széttagolt politikai és gazdasági viszonyok közepette lehetetlen kiépíteni. Túl sok érdek fűződik a pazarláshoz, az erőforrások rövidlátó kizsákmányolásához. Elég csak megnézni a globális felmelegedéssel és a klímacsúcsokkal "elért" eredményeket(?).

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.05.07. 15:15:26

@malacz69【ツ】rettegés elemző:

ez ugyanaz mint amikó tóta w élecelődött a bedőlt jelzálogosokon ill a bedőlt jelzálogosokért aggódókon ....

számonra enyhén szólva sem korrekt ez a hozzáállás
és felsőbbrendű gőg ..(persze mert én nem vagyok köztük, persze mert én nem ott élek, stb .. -- így könnyű)

ld:
Új moralisták, farizeusok
[
w.blog.hu/2010/03/03/lehet_mas_a_parasztvakitas
]

ott a részletes okfejtésem ...

kis államokra is lehet alkalmazni, de ott
konkrétan a kisemberekre, a jelzálagosokra vezettem le...

pimpalini 2010.05.07. 15:18:41

@malacz69【ツ】rettegés elemző:

Hát igen, utólag sokan okosak, mit nem kellett volna, meg hát innét könnyű mondani, hogy nem kellett volna nekik úgy élni, ahogy eddig.
Kérdem én, ki az ma Magyarországon, aki új-Széchenyi-ként vagyonának, bevételének jelentősebb hányadát a köz szolgálatára áldozza?:)

Az idősek szidják a fiatalokat, hogy csak magukra gondolnak, nincs elég gyerek, a fiatalok az időseket, hogy magas a nyugdíj, meg miattuk nincs elég munka. Az elit meg röhög a markában, mert már megint sikerült olcsó eszközökkel meghülyíteni, megosztani a sok birkát.

pimpalini 2010.05.07. 15:23:29

@szorokin:

A gőghöz, felsőbbrendűséghez:

arról a mentalitásról beszélünk, amely szerint "én mindenkinél okosabb vagyok, aki nem azt teszi, amit én, az hülye, ostoba. Aki szív, az biztosan megérdemelte, mert hát nem volt elég okos, én meg az vagyok, ezért nem szívok".

Vagyis egészen addig, amíg az embert magát nem érintik negatívumok, csak másokat, addig a "más" hülye, mert nem volt olyan okos, mint ő. De mikor az ember maga esik csapdába, akkor megszűnik ez a másoknál alkalmazott "önmarcangolás", rögtön a körülmények lesznek hibásak.

Magyar mentalitás? Vagy pusztán emberi? Nehéz eldönteni.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.05.07. 15:35:31

@pimpalini:

"Magyar mentalitás? Vagy pusztán emberi?"

pusztán szánalmas és mélyen emberi, az ostobasága/bornírtsága/korlátoltsága okán.

skip22 2010.05.07. 15:39:28

A gond az, hogy nincs egységesen elfogadott pozitív cél,.. a káoszt leginkább ez okozza; a mozgatóvektorok eredője most a kényelem, a mámor és a kéj. Ez a konszezuson alapuló norma...
Ezek azonbandrága játékok, taposni kell értük embert, talajt, vizet, mindent! Kiszívni mindenből az energiát, ami a léthez köti és átlépni az üres testen azonnal, a következő "erőforrásdonorhoz"...

pimpalini 2010.05.07. 16:14:51

@skip22:

Végső soron ha már nincsen cél, mert semmit sem az értelme miatt művelünk, hanem attól függően, mennyire esik jól, legalább a történelemből lehetne tanulni.

S a gond ott leledzik, hogy a profit érdekében hirdetett magas életszínvonal exportja hosszútávon egyértelműen válsághoz vezet. S az egészet megfűszerezi a nemzeti/állami gyarmatosítást felváltó vállalati gyarmatosítás, mivel egy multinacionális cégnek már nincsen hazája. Neki - ha a profitról kell dönteni - nem áll érdekében az eredetileg hazai lakosság életszínvonalának szinten tartása.
A nagyvállalatok érdekei azt diktálták, hogy az elmaradott, perifériális helyzetben tengődő vidékek lakói is akarjanak amcsi módon élni, mert az fasza. De ha Kína és India amerikai/európai életszínvonalat akar, az ottani emelkedés a "fehér ember" világában zuhanáshoz vezet. Ha nem, akkor globálisan megy tönkre minden.
Most ezt vagy nem látták előre, vagy nem akarták belátni, mert minden csak rövidtávon számít. Mint a Bourbonoknál. Utánam az özönvíz.

skip22 2010.05.07. 16:53:37

Az ember egy normakövető állatfaj, ha a norma amit másoltatnak vele torz, az néha ilyen szörnyet hoz létre a mint a globális tőke, a tőkealapú társadalom pedig létre segíti ékköveit, a multinacionális vállalatokat. Csak, hogy talpára állítsuk a piramist ;)

skip22 2010.05.07. 16:55:51

Kevesen látják ezeket az ékköveket mocsoknak, sajnos...

skip22 2010.05.07. 20:40:30

A fedezet gyorsuló ütemben fogy az egyre növekvő adósságok alól. Naponta sok millió hordó olajjal, sok millió tonna szénnel és sok-sok kilogramm nukleáris fűtőanyag árval kevesebbet ér az a pénz, amiért elkeseredett harc folyik.
Csak a szabadon felhasználható energia az ami az utóbbi évszázadok pénzmozgásainak értelmet adott.
Aki ezt tagadja annak ajánlom fogjon papírt és ceruzát: 85.000.000 hordó olaj / nap x 159 = 13.515.000.000 (ennyi liter "all liquid" olaj fogy naponta a Világon.
Egy ember 300W/h energia leadására képes huzamosabb ideig. Ez napi nyolc órát figyelembe véve és felfelé kerekítve 2.500W/h.
1 liter olaj energiatartalma 10.000W/h. Tehát négy ember napi energiájának teljes kihasználaásával váltható ki egy liter olaj energiatartma.
Ha tehát a 13.515.000.000 -t megszorozzuk néggyel (4) megkapjuk azt a számot, ahány embernek (majd jó sokára) meg kell dolgoznia azért, hogy kizárólag a kieső olajból származó energiát pótolhassuk.
Várom az eredményt tisztelettlel...
Ja és ezek az emberek ekkor még egy falatot se ettek ám! EROEI !

skip22 2010.05.07. 20:43:35

@pimpalini: Mit gondolsz, van valami sértő tartalom a fenti írásomban? Mert a Tóta W-nél nem jön le pedig fél órával későbbiek már fent vannak... Csak nem számoltam el valamit! Bárcsak úgy lenne!!!

sieddie 2010.05.07. 22:02:55

Teljes gazdasági összeomlás elkerülhetetlen, sőt szükségszerű.Korlátokkal teli világban, nem lehet korlátlan mértékben nőni.Ha populációdinamikai törvények ránk mint emberekre igaznak tartjuk lassan időszerűvé válik a népességösszeomlás.Nyilvánvalóan kitolhatóvá válna ez a folyamat ha (tudom röhejesnek hangzik) ha más bolygókat is megpróbálnánk benépesíteni pl. úgy hogy zárt rendszereket terveznénk és abban élnénk.Energiaválság is enyhíthető alternatív energiák hasznosításával sőt hosszú távra megoldhatóvá válik.Probléma gyökere nem itt van.Hanem az, hogy ebben a hegylakós világban "csak egy maradhat" (lassan benépesítjük teljesen bolygót, így csak a másik kárára lehet nőni), hogy hatékonyság növelésével lehet fennmaradni ami magyarul gépesítést jelent.Világ össznépessége növekszik tehát egyre több "munkásjelölt" van, tehát egyre több munkahelyre van szükség.Gépek teljesítményét figyelve elég utóbbi 30 évre visszamenőleg nézve brutális mértékben megnőttek, sőt egyes munkafolyamatokat sikerült teljesen automatizálni.Bármennyire is abszurd ez az irány, növekvő munkakereslet mellett (növekvő népesség), munkaerő csökkentő fejlesztések technológiák kutatások a mai napig zajlanak.pl. táblán önmaguktól forduló traktorok,önjáró fűnyíró,porszívó, robotok stb.Továbbá megfigyelhető, hogy különböző mértékben, de gépesítések kora óta folyamatos a munkanélküliség és csak akkor sikerült javulást elérni ebben amikor háború volt illetve sikerült mesterségesen felpörgetni a fogyasztást (értsd fogyasztási hitel,hétköznapi néven árú és személyi hitelezés).A termelésbe ezért egyre kevesebb munkaerő kell, ezért az államoknak egyre kevesebb lesz adóbevétele,ezért újabb és újabb adókat vet ki, ami arra ösztönzi a vállalkozásokat, hogy még jobban gépesítsenek gép/teljesítmény nőjjön. A gépgyárókat is eléri a végzet mert a kereslet csökkeni fog mert ugyanakkor anyagmennyiség feldolgozásához egyre kevesebb gép kell, ezért ők is automatizálnak minden létezőt.Ezért elkerülhetetlen az összeomlás.Szerintem ez lesz a legégetőbb probléma a világon,akkor mindenki egyenlő lehet,de mi lesz a célja az embereknek?.....

pimpalini 2010.05.08. 12:49:45

@skip22:

Szerintem tartalmában és mondanivalójában abszolut semmi gáz nincs a fenti okfejtésedben. Egyszerűen lehet, hogy később lépett be, mint Te megírtad. Tótán esetenként 1 napos késéssel jelennek meg kommentek - attól függően, hogy a gazda mikor lép be - de az is előfordul, hogy időrendi sorrendben felcserélődve érkeznek meg.

pimpalini 2010.05.08. 13:08:43

@sieddie:

Erről a témáról sokat dumáltunk baráti társaságban. A tény valóban az, hogy a technológiai fejlődés és az emberi munka behelyettesíthetőségének, kiválthatóságának egyenes következménye a munkanélküliek, álfoglalkoztatottak, közvetlenül és közvetve eltartottak számának növekedése.
Gyakorlatilag adott egy kényelmes rendszer, ahol nem kell mindenkinek dolgoznia, sőt, nem is dolgozhat mindenki. Ha az utóbbi 100 év termelési szférák között történő munkaerővándorlását vesszük szemügyre, ez a tétel tényszerű. Az USA 90-es évekbeli foglalkoztatási szerkezete a következőképp festett: 20-23 % ipar, 2 % mezőgazdaság, 75-78 % szolgáltatás. Leegyszerűsítve kijelenthető, hogy a szolgáltatószférában dolgozók kb. fele gyakorlatilag eltartott, mert munkája és egzisztenciája nagymértékben attól a 25 %-tól függ, aki "dolgozik". Természetesen a szolgáltató szektornak is van értékteremtő része, de azért könnyen belátható, hogy a pénzügyi tanácsadó, a telemarketinges, a műkörmös, a riporter, a háziorvos, a molekuláris biológus, az ügyvéd, a kocsmáros nincsenek egy szinten.

A jövő forgatókönyve szükségszerűen centralizációhoz vezet. Eennek lehet eszköze a globalizáció, persze ha hiszünk az összeesküvéselméletekben, továbbá el tudjuk képzelni az emberről, mint fajról, a stratégiai gondolkodás, a tudatos jövőtervezés képességét.
Egy alapvetően eltartotti rendszert, ahol az emberek havi néhány napot dolgoznak (mert többre nincs szükség), s mellette lényegében alapellátásban részesülnek (valamilyen szinten megvalósul az egyenlőség) az unalom és az emberi önzés kasztrálhat, sőt, még a kiépülését is áthúzhatja.
Ennél sokkal valószínűbb egy sötétebb lehetőség, melyben egyszerűen az emberiség (s a durva változás a modern államokban következik majd be, mert a 3. világ eddig is leszakadt mind életszínvonalban, mind emberhez méltó életpálya kiépítésének lehetőségében) néhány százaléka élhet normális (de inkább luxus) körülmények között kiszolgáló-, eltartó személyzetével együtt, míg a többi tétlenségre lesz kárhoztatva, s ezen keresztül lényegében kiszolgáltatottá válik a tevékeny kisebbség alamizsnájának. Ennek beláthatatlan következményei lehetnek. Tulajdonképpen a negatív jövőkép beszédes hasonlata a 2000-es évek elején készült Holtak földje c. film, melyben már csak egy emberi város áll, s körülötte mindent elfoglaltak a zombik.
Csakhogy a "zombik" lázadása bármikor bekövetkezhet...

Donna (Cara)mba 2010.05.22. 17:53:51

Én kedvelem a déli mentalitást, de nem csak ezért "Éljen Görögország"!, hanem mert a görögök hazaszerető népek. No és maximálisan vallásosak, amely nem katolikus vallás, hanem ortodox. Nagy különbség. Minden ortodox egyház kifejezetten nacionalista, és nincs fölöttük semmiféle Róma. Van alá-fölé rendeltség, de alapvetően az egyes ország nemzeti egyházai függetlenek és a hazát szolgálják.
Bizony. Így van ez a szerbeknél, a románoknál,az oroszoknál és a görögöknél.
Éljen Görögország!
Jó a poszt, ha még lesz időm, írok valamit még hozzá. Most csak ennyire futotta.
Egyetértek veled, Pimpalini. Maximálisan.
süti beállítások módosítása