HTML

Lehet jobb Magyarország?

A szavannák szemetese mindent eltakarít. Legközelebb talán Ön lesz az áldozat...

Friss topikok

Linkblog

A sportújságírás lehúzó polipjai

2012.06.17. 18:16 pimpalini

Sajnos a foci EB (ahol a magyar válogatott ott sincs) alatt is működik a lehúzás. No nem valami pénzügyi átverésre kell gondolni, nem is uzsorakamat szedésére, hanem tudatos újságírói aknamunkára. Sajnálatos, hogy vannak olyan emberek (nem is kevesen) ebben a kicsi, ám a szükségesnél sajnos népesebb országban, akik alig várják, hogy belerúghassanak saját nemzettársaikba. Ehhez persze jó néhány nethuszár is társul, akiknek lételeme a pesszimizmus langymeleg posványában tobzódás. Az ilyen ember a saját sikertelenségének mocsarából nyújtja ki ragadós csápjait, hogy ezekkel a többi embert a felszín alá ránthassa. A néplélek folyamatos mérgezését érzik feladatuknak, morális rombolást végeznek ők napi rendszerességgel. Tudatosan, vagy tudatlanul ássák alá a lelkierőt, az építeni akarást, a sikerre, sikerességre való törekvést. Számukra mindig félig üres a pohár. Sőt. Azt szeretnék láttatni, hogy teljesen üres, s sosem lesz tele. Egy-egy baleset, sportesemény, bűncselekmény alapján vonatkoztatnak el, általánosítanak az egész magyarságra, tudatosan rombolva a nemzeti büszkeséget, az egy nemzethez tartozás felett érzett örömöt. Ha valakit Bécsben autófeltörésen kapnak rajta, akkor előkerül a "Magyar lopott autót Bécsben" szalagcím. Ha egy sportoló dobogó helyett hetedik lesz Genfben mondjuk bázisugrásban, akkor jön a "Leszerepeltek a magyarok Svájcban" cikk. S nem győznek persze rögtön arról beszélni, hogy lám, ezért utálják mindenhol a magyarokat, lám ezért nem kellünk mi sehova sem. Persze ha az ember külföldre megy, érdekes módon meglepetéssel tapasztalja, hogy az ottaniak - legyenek azok éppen franciák, oszétok, belgák, norvégok, szorbok, stb... - erről semmit sem tudnak, körülbelül annyira "utálják" a nemzetünk képviselőit, mint mondjuk átlagmagyar a kanadaiakat.

A "Minket is helyünkre tettek" origo-s cikk éppen ilyen. A magyar labdarúgó válogatottnak pályára sem kellett lépnie ahhoz, hogy az eddig nulla pontos hollandok, kiesett svédek és az írek teljesítménye alapján a nevét természetesen nem vállaló cikkíró elmarasztalja. Más kérdés, hogy az EB-n történteket felesleges az épülő és fejlődő nemzeti tizenegyünk erősségére vonatkozó eszmefuttatásokhoz felhasználni, mert egy EB más műfaj, mint egy barátságos mérkőzés, vagy egy selejtező csoportban mutatott szereplés. Itt szűk egy hónap alatt kell, szezon végén maradandót alkotni, s nem másfél éven keresztül, sokhetes, esetenként több hónapos megszakításokkal. De ez a szerzőt nem foglalkoztatja. Látszik rajta, hogy alig várta a megfelelő pillanatot, hogy végre megint "hülyemagyarozhasson" egy jót. Természetesen az sem zavarja a szerzőt az áskálódásai közepette, hogy összemér EB előtti barátságos mérkőzést tétmeccsekkel. Ráadásul a "Nem sok babér termett a magyarok ellenfeleinek" bekezdésből valahogy kimaradt a csehek sikere, akiket bizony mi a rendezvény előtt megvertünk. Itt látszik, hogy a libatollat a propellerrel párhuzamba állító, majd ebből messzemenő következtetéseket levonó gondolkodás nála csupán egy irányban működik.

Félreértés ne essék, nem a kritikus hangvétellel van itt a porbléma. A kritikának is meg van a megfelelő helye és ideje. Ám úgy gondolom, hogy a magyar labdarúgó válogatottra vonatkozó lehúzó, negatívkodó, a rosszindulat orrfacsaró bűzétől terhes "kritikát" nem most kellene elővezetni. Most, mikor csapatunk tagjai a fotelből követik az éppen aktuális eseményt. Ne akarjon már senki magyarként a hollandok halálcsoportban elővezetett, vagy éppen a svédek balszerencsés teljesítménye okán ismét kicsi lenni. Inkább próbáljunk már meg végre optimistán nézni a jövőbe, s épülni, építeni az állandó rombolás helyett!

Szólj hozzá!

Címkék: origo magyarország magyarság újságírás magyar válogatott néphülyítés rosszindulat ferdítés Foci EB2012

A bejegyzés trackback címe:

https://keselyu.blog.hu/api/trackback/id/tr14594247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása