HTML

Lehet jobb Magyarország?

A szavannák szemetese mindent eltakarít. Legközelebb talán Ön lesz az áldozat...

Friss topikok

Linkblog

Vásároljon akciósan csődközeli államot II.

2010.05.07. 14:18 pimpalini

Az éremnek két oldala van. Sokak szerint aki annyira butuska, hogy hallgat egy rosszhírű cég pénzügyi tanácsadójára, megérdemli ha elárverezik a házát. Mert ugyan van aki gátlástalanul megvezet, átver embereket - néha konkrét hazugsággal, de gyakrabban csupán a lehetséges következmények elhallgatásával - de van olyan is, aki a vágyai, hiszékenysége áldozataként önként megy a vágóhídra. A pénzügyi szektor kalandorai pontosan az emberek vágyaira építenek. A könnyelmű hitre, a túlzóan optimista jövőképre, amely alapján a racionális elme realitásokkal, korrekt világlátással, bizalmatlansággal kikövezett templomát szétveri a vágyak kielégítésének ördöge. Mert ki nem akarna jól/jobban élni, főleg akkor, ha ezért kevesebbet, vagy maximum ugyanannyit kell tennie, mint eddig? A cinizmus prófétái feltehetik a kérdést arról, ki a hibás? Aki szart árul, s hazudik, vagy aki jóhiszemű és megveszi? Csak hát kérem a helyzet az, hogy a csomagolásra nem mindig írják rá mi is a termék valójában.

Az okosok szajkózhatják reggelig, hogy a  görögök is valahol vágyaik csapdájába estek, élükön a dilettáns, beszari, korrupt politikusaikkal. Felduzzasztott bürokrácia (10 millió főre egymillió államigazgatásban, közszéfában dolgozó), rekordfiatalon nyugdíjazott munkavállalók (48-53 évesen), 13-14. havi nyugdíj, s közalkalmazotti illetmény. Valljuk be, ez így önmagában még a jóléti Európában is meseszerűen hangzik, nemhogy a határvidéken, a végeken. Ráadásul mindezt az idegenforgalomból, hajókázásból és borkóstoltatásból, buzukipengetésből és kecsketejalvasztásból nehéz finanszírozni. Az életszínvonal napernyője adott volt, hozzá még viharos időkben sem lehetett nyúlni, s most, hogy világgá röpítette az orkán, már nincs visszaút. A görög politikusok már a 2000-es évek elején áruba bocsátották szinte mindenüket újabb, az életszínvonal fenntartását finanszírozó hitelekért. Most mihez nyúlnak majd? Miből fizetik vissza az elképesztően, elképzelhetetlenül magas 110 mrd euro-s kölcsönt?

110 mrd euro. A hülyeség mementója? A stratégiai gondolkodás, a bátorság, a szakértelem, a hazafiság teljes hiányának emlékműve? Lehetséges...

De! Ennél a "kiábrándító ostobaságnál" méretesen nagyobb az aljasság és jól megfontolt haszonelvűség, mely "jó bankárként" lehetővé tette, sőt, támogatta az Akropolisz hajójának adósságcsapdába kormányzását.

2 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://keselyu.blog.hu/api/trackback/id/tr181981738

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Görögország: akik még nálunk is hülyébbek 2010.05.07. 19:33:34

Őrülten költekező, költségvetési adatokat hamisító, majd megbukó kormány. Óriási államadósság és perspektívátlan megszorítás. A magyar sztori  – Athénban.  (Fotó: Reuters) Hiába támogatja a lakosság többsége a görög kormány kis Bokros-...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Donna (Cara)mba 2010.05.23. 14:13:46

Nem tudom, hol lehetne ennek a példátlan európai recessziónak az okait keresni. Talán pont az euro, a mesterséges pénz megalakítása is oka annak, hogy nem lehet "vele bírni", mert az egyes államok szuverének, a pénz közös, de a gazdaságpolitika nem.
Én, botcsinálta gazdasági szakemberként, egyenként elsirattam a nemzeti valutákat (bezzeg az angoloknak ebben is helyén volt az eszük), mert a nemzetgazdaságokban megszűnt egy adott gazdaság adott pillanatbani állapotának korrekcióját lehetővé tevő eszköz, a monetáris eszköz. A nagy Európai Állam meg nem született meg, hogy szabályozzon mindent.

Volt már egy ilyen pénz (talán nem is egy): a transzferábilis rubel, amelynek be kellett volna töltenie az akkori KGST tagállamok között a közös deviza szerepét. Csakhát....a transzferrubel kutyafülét sem ért, úgy kívánták az egyes országok eyportőrei, mint púpot a hátukra, papíron jól elvoltak vele, de voltak úgynevezett stratégiai, kemény áruk, melyek árát a volt szocialista országok közötti kereskedelemben is dollárban határozták meg, az ügyleteket dollárban kötötték. Ásványi kincsek, stb. Aki csak tehette, ezeket dollárért adta, hacsak a szovjetek nem ugráltak nagyon ellene. De ha meg ugráltak, akkor a KGST tagországok a piacon jól eladható javakat "nyugatra" exportálták, dollárért. Románia szinte kizárólag ezt tette.
Tehát volt egy pénz, ami igazából nem volt semmi, csak egy ábránd, minden valóságtól elszakított valami.

Jó, az euro működik a hétköznapokban, mert hittünk benne, hogy valódi pénz, de hamarosan kiderülhet, ez is csak egy idea:( És összeomlik, mint a kártyavár. Hát ezért kell Görögországot megmenteni mindenáron - meg is fogják - mert dől utána Portugália, Spanyolország, aztán már nincs is megállás és az utolsó eurót el lehet tenni emlékbe...
süti beállítások módosítása